De què vivim?


En aquest apartat hem volgut comentar de què vivien en el passat, i de què viuen actualment. 

DE QUÈ VIVIEN?
En l’època medieval, Celrà era un clar testimoni de la importància històrica que l’activitat agrària tenia per la pervivència del poble. L’activitat econòmica celranenca ha estat, fins al segle XX, agrícola, basada en els cultius tradicionals de la vinya, l’olivera i els cereals; a partir d’aquesta data, es va construir la sèquia d’en Vinyals, amb el conreu extensiu de regadiu.
A finals del segle XIX es van explotar unes mines de material de ferro que van ser tancades quan els promotors es convenceren de l’escassa rendibilitat.
La fàbrica de productes químics Pagans es va fundar a l’any 1902. Aquesta fàbrica elaborava extracte per adobar el cuir, això va permetre als seus treballadors compaginar l’activitat industrial amb l’activitat agrícola; amb aquesta activitat industrial tenien un sou segur que els servia per poder viure el dia a dia, però per altra banda, l’activitat agrícola era molt més insegura.  L’any 1966 aquesta  fàbrica va haver de tancar la seva producció tot i que els seus edificis actualment es conserven i són patrimoni municipal, i hi ha instal·lat l’ajuntament, el pavelló, les piscines municipals, la biblioteca, el casal d’Entitats i el centre cívic.

DE QUÈ VIUEN?
Celrà és un poble on està bastant desenvolupat, i hi ha molta activitat en associacions i entitats diverses, on la gent participa amb la població.
També hi ha una biblioteca, amb servei de préstec, el bar del teatre, un teatre on fan espectacles culturals, una via de tren que comunica amb diferents poblacions, entre elles Girona.
Abans vivien de l’agricultura i de la pròpia mà d’obra en els horts, muntanyes, etc. En canvi, actualment viuen dels productes que els arriben de fora, com per exemple un supermercat, o qualsevol bar, restaurant o botiga que hi pugui haver.